Τι είναι η τενοντίτιδα αχίλλειου;

Η ομάδα μυών στο πίσω μέρος του κατώτερου τμήματος του ποδιού μας ονομάζεται γάμπα. Η γάμπα αποτελείται από δύο κύριους μυς, ένας από τους οποίους εκφύεται πάνω από την άρθρωση του γόνατος (γαστροκνήμιος) και ο άλλος κάτω από το γόνατο (υποκνημίδιος).

 

Συμπτώματα τενοντίτιδας αχίλλειου:

Οι ασθενείς με μερική ρήξη νοιώθουν συνήθως πόνο κατά την διάρκεια μιας
δραστηριότητας όπως περπάτημα (ιδιαίτερα σε ανηφόρες), ανεβοκατέβασμα σκάλας, τρέξιμο, άλμα ή πηδηματάκια. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα ( πίσω από την ποδοκνημική άρθρωση). Επίσης δυσκαμψία και ενόχληση εμφανίζεται στην περιοχή το πρωί, ειδικά αν την προηγούμενη μέρα είχε προηγηθεί κάποια δραστηριότητα η οποία ερέθισε τον τένοντα ( πχ πολύωρο περπάτημα ).

 

Θεραπεία της τενοντίτιδας αχίλλειου:

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τενοντίτιδα αχίλλειου θεραπεύεται με τη κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά το σώμα μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς. Σταδιακά με την μείωση των συμπτωμάτων επιστρέφουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες πάντα με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή μας. Με το να συνεχίζουμε να εκτελούμε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τα συμπτώματα μας οδηγούμαστε στο χρόνιο στάδιο. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας τόσο πιο γρήγορο και μόνιμο θα είναι το αποτέλεσμα.

Η θεραπεία στο οξύ στάδιο (πρώτες 72 ώρες) σκοπό έχει να μειώσει την αιμορραγία, το πρήξιμο και την φλεγμονή. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε την ανάρρωπη θέση, την ανάπαυση και την κρυοθεραπεία Είναι επίσης πολύ βασικό οι ασθενείς να εκτελούν ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας και ασκήσεις ισορροπίας νωρίς στο πρόγραμμα αποκατάστασης για πρόληψη με στόχο την γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Όλες οι ασκήσεις πάντα εκτελούνται στο όριο του πόνου χωρίς να αυξάνουν τα συμπτώματα.